•• Čo musí spĺňať výrobok s označením Značka kvality ••
Značka kvality sa udeľuje potravinárskym produktom už od roku 2004.
Zásady udeľovania značky sa prvýkrát významne menili až v roku 2012. Na základe nových zásad Značky kvality, platných od decembra 2012, môže značku získať každý slovenský výrobca, ak svoje výrobky vyrába z domácich surovín, ak dodržiava deklarovaný technologický postup a dodržiava stanovené parametre kvality a bezpečnosti potravín. Nevyhnutnosťou je aj deklarácia, že z celkovej spotreby surovín je najmenej 75 % surovín domáceho pôvodu a všetky fázy výrobného procesu sa uskutočňujú na území Slovenskej republiky.
Značka kvality sa udeľuje v dvoch stupňoch - stupeň 1. a stupeň 2., pričom 2. stupeň sa udeľuje výrobkom s nadštandardnými kvalitatívnymi parametrami.
DESATORO ZNAČKY KVALITY
1. Výrobok musí spĺňať požiadavky ustanovené príslušnými právnymi predpismi (napríklad zákon o potravinách, komoditné vyhlášky, zákon o ekologickej poľnohospodárskej výrobe a pod.).
2. Výrobok musí vykazovať kvalitatívne charakteristiky, ktoré žiadateľ uvádza v technickej dokumentácii k výrobku.
3. Predpísaná spotreba domácich surovín u všetkých výrobkov musí byť najmenej 75 % z celkovej spotreby surovín. Pri výpočte percentuálneho zastúpenia surovín sa nezapočítava pridaná voda.
4. Ak sa jedná o potraviny, ktoré nemožno vyrobiť bez surovín z dovozu (suroviny nie je možné v Slovenskej republike dopestovať alebo vyprodukovať v požadovanej kvalite a množstve), podiel domácej suroviny v nich sa nepredpisuje. Žiadateľ ale musí zdôvodniť, prečo nespĺňa podiel suroviny domáceho pôvodu.
5. Všetky fázy výrobného procesu sa musia uskutočniť na území Slovenskej republiky. S výnimkou surovín z dovozu, tie sa môžu vyrábať, spracovať a baliť aj v zahraničí.
6. Výrobky, ktoré svojimi kvalitatívnymi parametrami výrazne prevýšia im podobné výrobky na trhu, čiže majú nadštandardné kvalitatívne parametre, získajú Značku kvality 2. stupňa. Medzi parametre deklarujúce nadštandardnú kvalitu patrí napríklad významný obsah antioxidantov, vitamínov, esenciálnych mastných kyselín alebo stopových prvkov, znížená energetická hodnota, znížený obsah soli, probiotický charakter výrobku, znížený obsah prídavných látok ako sú chemické konzervačné látky, stabilizátory, zahusťovadlá a iné, spôsob spracovania umožňujúci zachovanie biologicky cenných prírodných zložiek, tradičná receptúra alebo technológia výroby. Parametre deklarujúce nadštandardnú kvalitu je žiadateľ povinný opísať v technickej dokumentácii.
7. Nesmie to byť krmivo alebo iný výrobok určený na kŕmenie hospodárskych zvierat ani výživový doplnok a potravina určená na osobitné výživové účely.
8. Nesmie to byť nebalený výrobok, avšak pokiaľ výrobca zabezpečí označenie tohto výrobku tak, že je jednoznačne spojený s výrobcom a označený značkou, je možné udeliť značku.
9. Nesmie to byť výrobok, ktorého názov, značka alebo spôsob predaja sú v konflikte s filozofiou a cieľom Značky kvality a ani výrobok, ktorý je vyrábaný pod privátnou značkou.
10. Čerstvé ovocie a čerstvá zelenina musí byť toho istého pôvodu, odrody alebo trhového druhu a vyrovnanej kvality (extra alebo výber alebo I. trieda).
Zdroj: Zásady Značky kvality